Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Mayıstan sonraki 4 ayda hızlı bir düşüş olacak


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyona ilişkin mesajlar vererek “Senelik bazda rakamların zirve yapacağı ay, mayıs enflasyonu.” dedi. Yılmaz, mayıstan sonraki dört ayda enflasyonda süratli bir düşüşün olacağını kaydetti.

Yılmaz, Kanal 7’de canlı piyasaya sürülen Başkent Kulisi programında gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Hususi’in görüşmesinin sorulması üstüne Yılmaz, görüşmeyi oldukça pozitif yönde değerlendirdiğini altını çizdi. 31 Mart Yerel İdareler Genel Seçimleri’nin arkasından Türkiye’nin seçimsiz bir döneme girdiğini, bu devrin ülke için zamanı bir fırsat bulunduğunu ifade eden Yılmaz, bu sürecin oldukça iyi değerlendirilmesi icap ettiğini söylemiş oldu.

“SİYASİ DİYALOĞUN ARTMASI SON DERECE FAYDALI”

Politika alanında rekabetçi iş birliğine gereksinim bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Hem rekabet edeceksiniz hem de ülkenin geleceği adına iş birliği yapacaksınız ortak menfaatlerimiz ve milletin beklentileri için. Yeni anayasa tartışmalarından tutun ekonomik reformlara, toplumsal mevzulara varıncaya kadar bir oldukça alanda iktidarıyla muhalefetiyle yapmamız gerekenler var. Dış politikada oldukça mühim gündemlerimiz var. Tüm bu mevzularda siyasal kutuplaşmanın azalması, siyasal diyaloğun artması son aşama yararlı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu aslına bakarsan ‘Türkiye’nin ihtiyacı’ şeklinde beyan etti.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Mayıstan sonraki 4 ayda hızlı bir düşüş olacak

“SAYIN ÖZEL’İN GÖSTERDİĞİ TAVIR DOĞRU”

“Görüşmelerin arkası gelir mi?” sorusuna Yılmaz, “Cumhurbaşkanımız da iadeiziyarette bulunacağını beyan etti. Bu diyaloğun devam etmesinde büyük yarar var. Fakat bu rekabetin ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor, ne olursa olsun siyasal rekabet de devam edecektir.” yanıtını verdi. CHP’den görüşmeye ilişkin değişik seslerin duyulduğunun hatırlatılması üstüne Yılmaz, “Değişik sesler de duyduk. Sayın Hususi’in gösterdiği tavır, doğru bir tavır. Türkiye’nin ihtiyacı her neyse siyasetin bunu görmesi, halkın beklentilerini görmesi lazım.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

“MAYISTAN SONRA ENFLASYON HIZLA DÜŞECEK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, enflasyonla mücadeleye ilişkin meydana getirilen çalışmalara ilişkin soruları da yanıtladı. Yılmaz, 3 senelik perspektifle hazırlanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) kesin şekilde uygulandığını ve sonuçlarının görüldüğünü dile getirdi. Yazları enflasyonda ivme kaybı yaşanacağını belirten ve “Senelik bazda rakamların zirve yapacağı ay, mayıs enflasyonu” diyen Yılmaz, sonraki dört ayda süratli bir düşüşün olacağını kaydetti. “Ne kadar düşer?” sorusu üstüne Yılmaz, “20 puanlık bir düşüş umuyorum.” ifadesini kullandı.

“ENFLASYON 2026’DA TEK HANEYE ULAŞACAK”

Düşüşün esas tesirinin program bulunduğunu aktaran Yılmaz, “Aylık bazda ciddi düşüşler göreceğiz sonrasında da senelik düşüşleri göreceğiz.” dedi. Yılmaz, enflasyonun gelecek yıl daha da düşeceğini, 2026 senesinde ise tek haneye ulaşılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Mayıstan sonraki 4 ayda hızlı bir düşüş olacak

Finansal göstergelerde Türkiye’nin iyileşme sürecinde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, “Halk ne süre hissedecek?” sorusu üstüne de “Yaz döneminden sonrasında bunu daha çok görmüş olacağız. Aslen otomotivde, bir ekip alanlarda görmeye başladık bu tarz şeyleri. Fakat besin ve hizmetlerde katılık var, onu kırmaya çalışıyoruz. Onlarla beraber halkımızın hayatında daha fark edilir hale gelecek. Bu, enflasyon negatif olacak anlamında değil, artış hızında oldukça ciddi bir yavaşlama olacak.” diye konuştu.

“YATIRIMLAR TÜRKİYE’YE GELMEYE BAŞLADI”

“Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımı yaptılar. Bunlar ne anlam ifade ediyor?” sorusuna Yılmaz, “Esas olan yatırımların gelmesi. Yatırımlar Türkiye’ye gelmeye başladı. Bilhassa portföy yatırımlarında ciddi bir artış görüyoruz. Direkt sermayede de oldukça ümit verici sinyaller görüyoruz. Yatırımcı ilgisinin arttığını görüyoruz.” yanıtını verdi. Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin, seçim süreçlerinin bitmesiyle siyasal itimat ortamını, istikrarı, öngörülebilirliği sağladığına işaret ederek, Orta Vadeli Program ve öteki dokümanlarla da siyaset belirsizliklerini giderdiklerini söylemiş oldu.

“Türkiye’de gerçek sektör, yüksek faiz ortamından gelecek süreçte iyi mi etkilenir?” sorusu üstüne Yılmaz, tüketimi dengeleyip, tasarrufları artırıp, bunu üretken alanlara kanalize etmeye çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Mayıstan sonraki 4 ayda hızlı bir düşüş olacak

“BÜTÜN KESİMLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”

İşgücü piyasalarındaki reformlarının, mesleki eğitim alanındaki planlarının istihdama mühim katkı sunacağının altını çizen Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gelecek günlerde Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu’nu yeniden topluyoruz. Kamu ve hususi kesim olarak oraya Ulusal Eğitim Bakanımızı çağrı edeceğiz. Uzun süredir üstünde çalıştığımız mesleki eğitimle ilgili geniş bir önlem setini orada Ulusal Eğitim Bakanımız sunacak. Emek verme Bakanlığımız, Strateji Bütçe, Maliye, tüm kurumlarımızla ve hususi kesimin temsilcileriyle beraber bu tarz şeyleri değerlendireceğiz, orada çeşitli adımlar atacağız. Yalnız makro politikalar değil, mikro müdahaleler de mühim. İstihdam açısından KOBİ politikamız oldukça mühim. Bölgesel kalkınma, ziraat politikamız, hizmetlerde değişik emek harcama modellerini geliştirmemiz tüm bunlarla beraber düşünüyoruz.”

Yılmaz, “Türkiye’de alınabilecek tutum tedbirlerine” ilişkin soruya, “Enflasyonla savaşım topyekun mücadeledir. Kamusuyla, hususi sektörüyle, sivil toplumuyla bu mücadelede tüm kesimlerin elini taşın altına koyması gerekiyor. Gereksiz harcamalardan, gereksinim duymadığımız tüketimden kaçınmamız gerekiyor.” yanıtını verdi.

KAMUDA TASARRUF HAMLELERİ

Artan tasarrufun, Türkiye’nin geleceğini güçlendirecek alanlara kanalize edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, “Bu anlayışla kamuda da bir emek harcama başlatmış durumdayız. Koordineli bir emek harcama yapıyoruz. İyi bir seyretme sistemi oluşturmak istiyoruz. Yalnız duyuru etmekle kalmayacağız, uygulamanın takip edeni anlamında da daha etkili bir sistem oluşturmayı öngörüyoruz.” görüşünü paylaştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, araçlardan kamu binalarının kullanımına, doküman basımından merasim, eğitim faaliyetlerinin nerede, iyi mi yapıldığına kadar her şeyi kalem kalem değerlendirdiklerini, netleştiğinde bunun kamuoyuyla paylaşılacağını aktardı. “Vasıta kullanımı azaltılacak mı?” sorusuna Yılmaz, “Normal olarak, araçlarla ilgili tartışmalar var. Yalnız vasıta değil, bina… İhtiyaç yoksa niye yeni bina yapalım? Mevcutları daha verimli iyi mi kullanabiliriz diye bakıyoruz. En büyük tutum verimlilik. Harcama azaltmanın yanı sıra hangi alanda harcamamız var ise, bunu iyi mi verimli hale getiririz diye bakıyoruz.” sözlerini sarf etti.

Cevdet Yılmaz Finans Siyaset Iktisat Haberler

Related Posts